blog01

Even uit mijn comfortzone, zo weer terug

Een paar weken geleden was ik aanwezig bij een trainingsdag over provocatief coachen. Gezien mijn persoonlijke leidraad (ik wil anderen versterken en ik wil blijven leren, zie mijn eerdere blog) sloot deze training goed bij mij aan. Altijd goed om andere manieren van coachen en trainen te onderzoeken toch?
"Dus jij bent bang dat je gaat trillen, stotteren en vlekken in je nek krijgt? En als je gaat trillen en stotteren, ziet dat er dan ongeveer zo uit?"

Ze gaf een geweldige demonstratie. Trillend, stotterend en schuddend met haar armen en benen stond ze naast Dirk. Dirk keek ons twijfelachtig aan.

Comfortzone

Ik schrok me rot. Dit vind ik niks. Dit kan ik niet. Dit past niet bij mij. En dan die arme Dirk. En ik vind het stom. Dit werkt toch nooit. Die arme Dirk. Mijn armen over elkaar, gniffelend naar mijn buurvrouw en mijn boekje demonstratief op de grond keek ik de trainer vorsend aan.

Ik zakte pardoes van een open mindset in een fixed mindset.

Fixed en growth mindset?

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck deed onderzoek naar de motivatie van prestaties van leerlingen en daarbij concludeerde zij dat er twee soorten mindsets (denkstijlen) zijn: de fixed mindset (statisch) en growth mindset (groei).

Mensen met een growth mindset lopen rond met de overtuiging dat je capaciteiten kunt ontwikkelen. Falen bestaat niet, je moet alleen maar meer oefenen. Mensen die met een fixed mindset door het leven gaan, zijn ervan overtuigd dat capaciteiten vast staan. Je bent nu eenmaal een trainer (of boekhouder of fotograaf of whatever) en dat komt omdat je daar talent voor hebt. Dingen waar je niet goed in bent, probeer je te vermijden. Je zou zomaar kunnen falen. En dat wil je niet toch?

Mijn overtuigingen

Mijn eigen tijdelijke fixed mindset was ervan overtuigd dat ik dit niet zou kunnen. Ik zag de trainer iets doen waar ik onzeker van werd. En als ik het zou proberen, zou ik falen. Anderen zeggen toch dat coachen en trainen op mijn lijf is geschreven? Dus als ik dit niet kan, ben ik niet goed in mijn vak. En voor ik het door had, veranderde mijn gekoesterde op groei gerichte mindset in een miniseconde in een statische mindset.

In de pauze praatte ik na met trainer Janine. Ik vertelde dat dit nu eenmaal niet bij mij past. Dat ik dit nooit zo zou kunnen en eigenlijk ook niet durf. Met veel enthousiasme en vriendelijkheid daagde ze me uit om te gaan oefenen.

Toch maar proberen

Na de pauze vroeg Janine wie van de deelnemers provocatief coachen wil uitproberen met Dirk. Ik stak mijn hand op. Wel ja. Kom maar op dan.

Ik bakte er niets van. De andere deelnemers gaven tips. Nog een keer proberen. En nog een keer. Janine en de trainingsacteur gaven tips en complimenten. En uiteindelijk: Hoera, iets geleerd! Ik ben blij dat ik het toch heb geprobeerd. Ik heb een manier van coachen geleerd, die ik anders had vermeden omdat ik bang was om te falen.

Wat mij overkwam, zie ik ook gebeuren bij mensen in mijn eigen trainingen en coachingtrajecten. Het is veiliger om te blijven waar je bent. Maar wat als die veiligheid je tegenhoudt om te groeien en je te ontwikkelen? Om iets nieuws te proberen en om te doen wat je echt wilt doen?

Met welke mindset ga jij door het leven?

Ben je nieuwsgierig naar jouw eigen mindset? Kijk dan eens naar onderstaand plaatje. Waar herken jij je in? Wat levert dit op? En zou je willen veranderen? Wat zou dat opleveren?

Succes!

De training provocatief coachen is georganiseerd door Ingrid Scheurink (REA college) i.k.v. de expertisedag voor de Vrijbaan Empowerment methode. De training werd gegeven door Janine van Koot (Landstede training, opleiding en advies). Dirk werd gespeeld door trainingsacteur Pieter de Jager.
Share by: